Soczyste i słodkie pomidory San Marzano, oryginalna włoska mąka Manitoba Oro
to sekret naszej wspaniałej pizzy.

MAŁA 31 cm / DUŻA 36 cm

Pizza Margherita      25 zł/31 zł                                                                                
sos pomidorowy, mozarella

Pizza Pepperoni    29 zł/35 zł                                                                                 
sos pomidorowy, salami, mozarella

NOWOŚĆ! Pizza Gorgonzola i gruszka    31 zł/37 zł                                                                          
mozzarella, mascarpone, gorgonzola, gruszka, orzech włoski, rukola

Pizza Hawajska      29 zł/35 zł                                                                                       
sos pomidorowy, szynka, ananas, mozarella

Pizza Capriciosa      29 zł/35 zł                                                                                 
sos pomidorowy, mozzarella, szynka, pieczarki

Pizza Putanesca       31 zł/37 zł                                                                                   
sos pomidorowy, anchois, czarne oliwki, kapary, chili, mozzarella

Pizza Carbonara         31 zł/37 zł                                                                            
boczek, cebula, pieprz czarny, mascarpone, mozzarella

Pizza Quatro cheese       31 zł/37 zł                                                                          
mozzarella, mascarpone, grana padano, gorgonzola

Pizza Crudo       35 zł/41 zł                                                                                     
szynka crudo, grana padano, rukola, sos pomidorowy

 

Pomidory San Marzano to unikalna odmiana pomidorów, rosnących wyłącznie w Kampanii na zboczach  Wezuwiusza. Glebie pochodzenia wulkanicznego i klimatowi słonecznej Italii zawdzięczają intensywny czerwony kolor oraz niepowtarzalny trwały aromat – nawet po przetworzeniu.

San Marzano w bardzo niewielkich ilościach eksportowane są poza Włochy. Oryginalne pomidory spod Wezuwiusza są oznaczone certyfikatem chronionego miejsca pochodzenia DOP. Takich właśnie używamy w Wolnej Europie.

Przez szefów kuchni i koneserów kuchni włoskiej  uważane są za najlepszą odmianę pomidorów na świecie.
Same w sobie są tak pyszne, że do przyrządzenia sosu do pizzy neapolitańskiej przyprawia się je wyłącznie szczyptą soli.

facebook wolna europa instagram wolna europa zarezerwuj stolik wolna europa